08.02.2024

Tłusty Czwartek - Historia słodkiej tradycji

Wszelkie diety dziś na boku - Tłusty Czwartek jest raz w roku. Smacznego! -  Miejskie Integracyjne Przedszkole Nr 10 w Żyrardowie

Historia słodkiej tradycji

Pierwsze pączki nadziewane były słoniną, kolejne przynosiły szczęście.

Skąd wziął się Tłusty Czwartek?

Tradycja smażenia pączków wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu lub, jak podają inne źródła, Bliskiego Wschodu. To właśnie w kuchni arabskiej pączek po raz pierwszy stał się słodki. Świętowano nim odejście zimy i początek wiosny. W Polsce zadomowiły się w XV wieku jako niezbyt foremne bułki zrobione z mąki chlebowej, faszerowane słoniną i smażone na smalcu. Trzeba było porządnie się najeść i wybawić przed 40 dniowym postem. XVIII wiek przyniósł pączki lżejsze, słodsze i okrągłe. Gospodynie ukrywały w nich migdały, których znalezienie zwiastowało szczęście.

Jak smakuje włoski karnawał?

Skoro to Rzymianom zawdzięczamy pączki, przyjrzyjmy się włoskim sposobom na karnawał. Jest ich mniej więcej tyle, ile regionów tego pięknego kraju. W Neapolu warto sięgnąć po graffę, okrągłego pączka z dziurką, przygotowywanego z ciasta z dodatkiem ziemniaków. Wenecja i Rzym to frittole, czyli maleńkie, oblane lukrem pączki urzekające aromatem skórki cytrynowej. Kiedyś smażono je na ulicach, by grzały zmarznięte dłonie i uzupełniały siły nadwątlone karnawałowymi tańcami, dziś trzeba się po nie udać do cukierni. W Toskanii jada się bomboloni, czyli pączki obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym lub faworki zwane cenci. W Umbrii ciasto na pączki sgonfiotti wyrabia się z dodatkiem mąki kasztanowej, a w Apulii pettole słodzi się kasztanowym miodem.

Tłusty Czwartek na świecie

Mimo że występuje pod różnymi nazwami, koniec karnawału w większości krajów oznacza świętowanie pełne kalorii. We Francji obchodzone jest święto Mardi Gras, czyli tłusty wtorek. Tego dnia jada się malutkie pączki zwane beignets, gofry i naleśniki z likierem pomarańczowym – crepes suzette. Szwedzi w ostatnią niedzielę karnawału pieką semle - drożdżowe bułeczki, które nadziewają marcepanem i bitą śmietaną. Z kolei w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie i Nowej Zelandii świętuje się naleśnikowy wtorek, a oprócz zajadania się stosami placków ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, urządza się także konkursy podrzucania naleśników… w biegu. Wodząc palcem po pączkowej mapie świata nie sposób nie wspomnieć o amerykańskich donutach, niezwiązanych co prawda z Tłustym Czwartkiem, ale równie kuszących.

W Jabłonkowie ogłoszono konkurs na najlepsze pączki – zwrot.cz

50
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 9
  • 3
Komentarze