09.02.2023

Dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy - 9 lutego - Printoteka.pl

 

Pizza starsza niż myślisz!

Pizza swoje początki ma w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Ten placek zrobił furorę wśród Rzymian, którzy po podbiciu Grecji  fascynowali się nie tylko grecką kulturą, religią, sztuką i nauką, ale też helleńskimi kulinariami. Przenieśli sztukę wypiekania płaskich placków (wtedy raczej przygotowywanych na naturalnym zakwasie, a nie na drożdżach - jak ma to miejsce dzisiaj) do siebie i nazwali focaccią.

Focaccia - przepis włoski. Przepis na focaccie z rozmarynem - fotografia  kulinarna i przepisy My Kitchen Life

 

Od focacci do pizzy

W XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu. Kiedy w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita - od imienia królowej.

Nakładanie na przaśny placek rozmaitych dodatków stało się faktem - jednak warto zauważyć, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników. Kiedyś wynikało to z biedy - na pizzy lądowało mniej składników, bo ich po prostu brakowało. Dziś Włosi  uważają, że tradycja jest w tym wypadku słuszna i nie kładą na pizzy wszystkiego, co lodówka dała.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada? Ile kosztuje najdroższa pizza  na świecie?

 

O wiele później w pizzy zakochali się Amerykanie. Ale oni stworzyli swoją wersję placka „na bogato” - na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.

Pizza illustration draw GIF on GIFER - by Whisperrunner

50
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 1
  • 2
Komentarze