Blogowy cykl ekologiczny - Lody najlepiej zrobić w domu
Smakosze lodów z pewnością nie zdają sobie sprawy, jakie substancje chemiczne dodawane są do ich ulubionego smakołyku..
W skład lodów mogą wchodzić substancje:
glikol dwuetylenowy – składnik płynów niezamarzających i rozpuszczalników do farb, stosowany w lodach jako substancja emulgująca,
aldehyd C-17 – w przemyśle używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje smak wiśniowy,
piperonal – środek stosowany do zabijania wszy,
lodom nadaje smak i zapach wanilii,
octan etylu – służy do czyszczenia skór i tkanin,
lodom nadaje smak ananasa,
aldehyd masłowy – składnik klejów kauczukowych,
daje smak orzechowy,
octan anylu – rozpuszczalnik farb olejnych,
nadaje lodom smak bananowy,
octan benzylu – rozpuszczalnik soli azotanowych,
daje smak truskawkowy.
Dlatego warto robić lody w domu
:) :) :)
Wystarczą jajka, mleko, śmietana wszystko wymieszać, odstawić do zamrażarki i
powstaną lody waniliowe EKO oraz dodatki truskawki, maliny, kakao w zależności od
smaku, jaki lubimy.
Nalęży je od czasu do czasu wymieszać, tak aby nie było grudek lodu.
POLECAM :):):)
Lubimy lody! Wyprubowałyśmy ten przepis na EKO lody były pyszne. Zachęcamy do wyprubowania przepisu , to naprawdę super i szybka zabawa!Pozdrawiamy Unicorny bff (które wprost kochają lody)!
Lubię lody😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😣😣😣😣😣😣😇😇😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣
Lubię lody😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😣😣😣😣😣😣😇😇😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣