Blogowy cykl ekologiczny - hodowla kiełków
Rozpoczynamy "blogowy cykl ekologiczny"
Na początek
"Hodowla kiełków"
Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności - niezależnie od pory roku. Do kiełkowania należy użyć wysokiej jakości nasion - specjalnie przeznaczonych na kiełki (najlepiej pochodzących z hodowli organicznej - o czym informują nas etykiety na opakowaniach nasion). Używając takich nasion mamy gwarancję, że większość z nich wykiełkuje oraz, że ziarna są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących.
Jak wyhodować kiełki w domu??
1. Opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Małe nasiona 4 -6 godz, większe 10 - 12 godzin.
2. Następnie nasionka dokładnie płuczemy i odstawiamy na 4 - 6 dni w temperaturze pokojowej. Przez ten czas powinno sie je przepłukiwać kilka razy dziennie. Po każdym płukaniu należy dokładnie odsączyć nadmiar wody w pojemniku.
3. Kiełki powinny rosnąć w półcieniu lub ciemności, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu.
4. Gotowe kiełki naljlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.
5. Przed umieszczeniem w lodówce, kiełki dokładnie osuszamy.
Życzymy smaczengo !!!!
Ja też hoduję
my hodujemy kiełki
Super
na pewno zrobie <3
na pewno zrobie <3
na pewno zrobie <3