13.04.2018

Blogowy cykl ekologiczny - hodowla kiełków

Rozpoczynamy "blogowy cykl ekologiczny"

Na początek

"Hodowla kiełków"

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności - niezależnie od pory roku. Do kiełkowania należy użyć wysokiej jakości nasion - specjalnie przeznaczonych na kiełki (najlepiej pochodzących z hodowli organicznej - o czym informują nas etykiety na opakowaniach nasion). Używając takich nasion mamy gwarancję, że większość z nich wykiełkuje oraz, że ziarna są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących. 

img

Jak wyhodować kiełki w domu??

1. Opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Małe nasiona 4 -6 godz, większe 10 - 12 godzin. 

2. Następnie nasionka dokładnie płuczemy i odstawiamy na 4 - 6 dni w temperaturze pokojowej. Przez ten czas powinno sie je przepłukiwać kilka razy dziennie. Po każdym płukaniu należy dokładnie odsączyć nadmiar wody w pojemniku.

3. Kiełki powinny rosnąć w półcieniu lub ciemności, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu.

4. Gotowe kiełki naljlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.

5. Przed umieszczeniem w lodówce, kiełki dokładnie osuszamy.

img

Życzymy smaczengo !!!!

 

 

6
Dodaj Komentarz
  • 14
  • 11
  • 5
Komentarze