25.11.2014

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w naszej szkole

W listopadzie w Europie obchodzimy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W związku z tym 18 listopada zorganizowano taki dzień w naszej szkole dla uczniów klas młodszych. Brały w nim aktywny udział mamy, przygotowując najsmaczniejsze i najzdrowsze przekąski dla wszystkich - ponad 300 - dzieci!

Ostatnio głośno się mówi o tym, że znaczna część uczniów nie spożywa śniadania przed wyjściem z domu do szkoły, pomimo, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczna grupa dzieci i młodzieży nie je śniadania w szkole, zastępując je często niekorzystnymi dla zdrowia produktami. Uczniowie wybierają najczęściej wyroby czekoladowe, chipsy, gazowane, wysoko słodzone napoje, które tylko tłumią uczucie głodu, a nie dostarczają wartościowych składników odżywczych. Słodkie napoje gazowane wypierają spożywanie odżywczych soków owocowych i napojów mlecznych, zubożając tym samym dietę w wapń i witaminę C.

Nasza szkoła postanowiła zwrócić uwagę na ten problem.

Tego dnia odbył się krótki apel przygotowany przez uczniów klasy 1c i ich wychowawczynię p. Ewelinę Grabarę. Jego mottem było hasło „Moc witamin”. Na korytarzu I piętra dzieci mogły degustować zdrowe produkty znajdujące się na kilku stołach (szwedzki bufet). Akcja ta bardzo spodobała się wszystkim „małym i dużym”, biorącym w niej udział.

W przyszłym roku, bogatsi o doświadczenia, na pewno ją powtórzymy…

…a wszystko zorganizowali nauczyciele: Ewelina Grabara, Elżbieta Chowaniec, Joanna Koprowska-Ociepa i Ewa Łyczek.

 

DSCF8144.JPG

 

DSCF8145.JPG

 

DSCF8148.JPG

 

DSCF8149.JPG

 

DSCF8152.JPG

 

DSCF8153.JPG

 

DSCF8154.JPG

 

DSCF8156.JPG

 

DSCF8157.JPG

 

DSCF8158.JPG

 

DSCF8159.JPG

 

DSCF8160.JPG

 

DSCF8162.JPG

 

DSCF8163.JPG

 

DSCF8166.JPG

 

DSCF8168.JPG

 

DSCF8175.JPG

 

DSCF8178.JPG

 

DSCF8179.JPG

 

0
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 4
  • 6