25.11.2014
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w naszej szkole
W listopadzie w Europie obchodzimy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W związku z tym 18 listopada zorganizowano taki dzień w naszej szkole dla uczniów klas młodszych. Brały w nim aktywny udział mamy, przygotowując najsmaczniejsze i najzdrowsze przekąski dla wszystkich - ponad 300 - dzieci!
Ostatnio głośno się mówi o tym, że znaczna część uczniów nie spożywa śniadania przed wyjściem z domu do szkoły, pomimo, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczna grupa dzieci i młodzieży nie je śniadania w szkole, zastępując je często niekorzystnymi dla zdrowia produktami. Uczniowie wybierają najczęściej wyroby czekoladowe, chipsy, gazowane, wysoko słodzone napoje, które tylko tłumią uczucie głodu, a nie dostarczają wartościowych składników odżywczych. Słodkie napoje gazowane wypierają spożywanie odżywczych soków owocowych i napojów mlecznych, zubożając tym samym dietę w wapń i witaminę C.
Nasza szkoła postanowiła zwrócić uwagę na ten problem.
Tego dnia odbył się krótki apel przygotowany przez uczniów klasy 1c i ich wychowawczynię p. Ewelinę Grabarę. Jego mottem było hasło „Moc witamin”. Na korytarzu I piętra dzieci mogły degustować zdrowe produkty znajdujące się na kilku stołach (szwedzki bufet). Akcja ta bardzo spodobała się wszystkim „małym i dużym”, biorącym w niej udział.
W przyszłym roku, bogatsi o doświadczenia, na pewno ją powtórzymy…
…a wszystko zorganizowali nauczyciele: Ewelina Grabara, Elżbieta Chowaniec, Joanna Koprowska-Ociepa i Ewa Łyczek.
0
7