27.05.2019

Walory smakowe i odżywcze

UROZMAICENIE – różnorodność produktów to podstawa

Każdy z nas chciałby cieszyć się świetnym stanem zdrowia!

Nawet nie wiesz, jak ważną rolę ma w tym zdrowe odżywianie.

imgimgimg

Nie istnieje produkt, który zawiera wszystkie niezbędne

dla nas składniki pokarmowe stąd  podstawą zdrowej diety jest różnorodność.

Już kolejny raz nasi uczniowie mieli możliwość poszerzenia wiedzy na temat

"Prawidłowego odżywiani i niemarnowania żywności"

Zapoznając się z piramidą żywieniową oraz przygotowując kanapki na każdą okazję.

Pamiętali przy tym jak ważną rolę ma wygląd, dobór produktów i walory smakowe.

Wymienili też zasady, które wpływją na niemarnowanie żywności oto one:

 planowanie, data wazności, zamrażanie, inwencja twórcza - danie z resztek. Uczniowie jeszcze podpowiedzieli, że piesek może zjeść resztki,

albo można oddać w specjalnie do tego przeznaczone miejsca jeżeli mamy nadwyżki dobrego jedzenia.

imgimgimg 

PAMIĘTAJ: uprawianie sportu – aktywność fizyczna uzupełnieniem diety

 systematyczność w jedzeniu kluczem do zdrowia

 ilość równie ważna jak jakość

A jakie są Twoje sposoby na niemarnowanie żywności?

Starasz się nie wyrzucać jedzenia?

A może wręcz przeciwnie, w Twoim domu jedzenie często ląduje w koszu

i chcesz to zmienić?  Daj znać w komentarzu!

 

32
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 16
  • 15
Komentarze