Propozycja spędzenia dnia
Jeżeli w czasie ferii dopadnie cię nuda albo nie masz pomysłu na spędzenie kolejnego dnia,
zaproś kogoś bliskiego(dorosłego) do wspólnych eksperymentów kulinarnych, np.upiecz faworki powodzenia.
Faworki - przepis z kuchni staropolskiej
Składniki:
• 250 g mąki
• 1 łyżka masła
• 5 żółtek
• 50 g spirytusu
• szczypta soli
• smalec lub olej do smażenia
• cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
SMACZNEGO!!!
Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego święconego jajka, mokrego Śmigusa Dyngusa oraz wspaniałych upominków od zajączka życzy SKO w Długiem.
Nocką zaglądamy, głosik zostawiamy i gorące pozdrowienia posyłamy:)
Pleszewska Dwójka pozdrawia i przyjacielski głosik zostawia :)