01.02.2016

Propozycja spędzenia dnia

Jeżeli w czasie ferii dopadnie cię nuda albo nie masz pomysłu na spędzenie kolejnego dnia,

 zaproś kogoś bliskiego(dorosłego) do wspólnych eksperymentów kulinarnych, np.upiecz faworki powodzenia.

 

Faworki - przepis z kuchni staropolskiej

img

 

Składniki: 

• 250 g mąki

• 1 łyżka masła

• 5 żółtek

• 50 g spirytusu

• szczypta soli

• smalec lub olej do smażenia

• cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

                                                                                  SMACZNEGO!!!

 

 

3
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 13
  • 12
Komentarze