Już jutro Dzień Czekolady
12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekoady, która jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków.
Jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca z których się ją produkuje. W pierwszej połowie XVI wieku pojawiła się w Europie.
Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego.
Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem, ma także wiele korzyści zdrowotnych.
Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas,
cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, białko, mangan, flawonoidy, teobrominy.
Wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:
- gorzka
- mleczna
- biała
- różowa
Najzdrowsza jest ta gorzka, która jest najbogatsza w kakao.
Dlatego też w dniu dzisiejszym zerówka uczciła ten dzień.
5-6 latki wykonały przepyszne szaszłyki, oblane różnymi rodzajami czekolady.
Oto efekty ich pracy: