11.04.2025

Już jutro Dzień Czekolady

12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekoady, która jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków.

Jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca z których się ją produkuje. W pierwszej połowie XVI wieku pojawiła się w Europie. 

Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego.

Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem, ma także wiele korzyści zdrowotnych.

Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas,

cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, białko, mangan, flawonoidy, teobrominy. 

Wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:

  • gorzka
  • mleczna
  • biała 
  • różowa

Najzdrowsza jest ta gorzka, która jest najbogatsza w kakao.

Dlatego też w dniu dzisiejszym zerówka uczciła ten dzień.

5-6 latki wykonały przepyszne szaszłyki, oblane różnymi rodzajami czekolady. 

Oto efekty ich pracy: 

img

img

img

img

img

 

0
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 4
  • 3