09.03.2023

Żyrafka Lokatka dobrze radzi...

Żyrafka Lokatka podpowiada jak przygotować się do TESTU wiedzy SKO.

To, co jemy, wpływa na nasz organizm. Po jakie produkty warto sięgać, aby odżywić swój umysł, zadbać o dobrą koncentrację oraz pamięć i jeszcze efektywniej przyswajać to, czego chcemy się nauczyć?

Dlaczego mieszanka studencka jest studencka? – czyli o diecie dobrej dla mózgu

Mieszanka studencka to przekąska złożona z różnego rodzaju orzechów: arachidowych, ziemnych, laskowych, włoskich, nerkowca i rodzynek.

Jest popularna na całym świecie i często można ją znaleźć w różnych sklepach spożywczych. 

 

Ale skąd wzięła się jej nazwa i co ma wspólnego ze studentami? img

Jest to miks wysokoenergetycznych, bogatych w tłuszcze i węglowodany składników, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Mogą wspomóc organizm w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, np. podczas nauki. Studiowanie właściwie polega na uczeniu się cięgle nowych rzeczy, utrwalaniu i porządkowaniu wiedzy – dlatego przekąska ta – idealna dla studentów (choć nie tylko :-)) – została nazwana studencką.

 

 

 

Żyrafka Lokatka podpowiada jak przegotować się do TESTU wiedzy SKO.

 

Z myślą o wszystkich uczestnikach testu, Żyrafka opracowała  listę 5 produktów, które warto wprowadzić do swojej diety, aby wesprzeć układ nerwowy, uczyć się efektywniej i dzięki temu zwiększyć swoje szanse na zdobycie dyplomu Mistrza wiedzy SKO.

1. Zielona herbata

2. Gorzka czekolada

3. Orzechy (główny składnik mieszanki studenckiej :-))

4. Oliwa z oliwek

5. Zielone warzywa liściaste

 

 

Lokatka poleca też by zadbać o dostarczanie w posiłkach witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie ukłądu nerwowego i pracę mózgu:

1. Witaminy z grupy B – (wit. B1, B3, B5, B6 i kwas foliowy) znajdziesz je właśnie w orzechach, fasoli, jajkach, rybach, wątróbce czy szpinaku.
2. Witamina D – obecna w pewnych produktach spożywczych (w jajkach, maśle, serach, mleku oraz tłustych rybach morskich), głównie jednak wytwarzana w naszym naskórku pod wpływem promieni słonecznych.
3. Witamina E – najwięcej tej witaminy znajdziemy w nasionach słonecznika, dyni, sezamie, migdałach i orzechach włoskich.
4. Magnez – zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz usprawnia działanie naszego układu nerwowego. Znajdziemy go w pestkach dyni, nasionach słonecznika, migdałach, kakao.
5. Wapń – reguluje układ nerwowy, poprawia przekazywanie impulsów nerwowych. Źródłem wapnia są głównie produkty mleczne, ale także ryby, jarmuż, szczypior, natka pietruszki.
6. Cynk – także wspiera układ nerwowy i zwiększa odporność na stres. Źródłem cynku w diecie są wątróbka, sery żółte, jaja, ryż, pestki dyni, nasiona słonecznika.
7. Potas – odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych. Znajdziesz go w produktach mlecznych, suszonych owocach, orzechach, bananach, pomidorach czy ziemniakach.
8. Fosfor – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Fosfor powszechnie występuje w pożywieniu, dlatego bardzo rzadko zdarza się, że ktoś cierpi na niedobór tego składnika mineralnego. Głównym źródłem fosforu są produkty mleczne.
9. Żelazo – niedobór żelaza powoduje ogólne zmęczenie. Dostarczyć go do organizmu można jedząc szpinak, buraki, groszek, pietruszkę, maliny, poziomki, nasiona roślin strączkowych, podroby mięsne, ryby, mięso.

 

Dobre nawyki żywieniowe, które wspierają pracę mózgu to podstawa utrzymania zdrowia. 

 

A Wy jak wspieracie swój mózg?  Co pysznego i zdrowego jecie? Pochwalcie się w komentarzach.

 

0
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 8
  • 28