12.05.2020
Kolorowo znaczy zdrowo
Kochani SKO-wicze. Czy wiecie, że na talerzu powinno być kolorowo?
A dlaczego...?
Brawo...oczywiście kolor jedzenia oddziałuje na nasz apetyt.
A czy wiecie, co mówią nam kolory warzyw i owoców?
Poczytajcie...
Oto przykładay kolorowych warzyw i owoców:
Zielone warzywa i owoce
- kapusta włoska, jarmuż, bok choy, brukselka, szpinak, szparagi, fasola szparagowa, sałaty, brokuł, ogórek, cukinia, groszek cukrowy, bób, papryka, seler naciowy, zioła, kiełki, kiwi, limonka, agrest, awokado, jabłka, winogrona
-
Czerwone warzywa i owoce
- pomidor, papryka, rzodkiewka, maliny, truskawki, czereśnie, granat, czerwona porzeczka, jabłka, arbuz, dzika róża
-
Żółte/pomarańczowe warzywa i owoce
- marchew, dynia, cukinia, fasola szparagowa, kukurydza, soczewica, batat, papryka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, pomelo, grejpfrut, kaki, śliwki, ananas, mango, karambola, brzoskwinia, banan, morela, jabłka, gruszki
-
Białe warzywa i owoce
- por, korzeń selera, pasternak, jicama, korzeń pietruszki, rzepa, fenkuł, cebula, szalotka, czosnek, kalafior, kalarepa, jabłka, gruszki, biała porzeczka
-
Fioletowe/niebieskie warzywa i owoce
- bakłażan, czerwona kapusta, burak, czerwona cebula, radicchio, borówki amerykańskie, czarne jagody, jeżyny, winogrona, czarny bez, śliwki, czarna porzeczka, aronia, żurawina
A jakie są wasze ulubione warzywa i owoce?
Piszcie w komentarzach.
1
216
Pozdrawiamy i do nas zapraszamy.