12.05.2020

Kolorowo znaczy zdrowo

Kochani SKO-wicze. Czy wiecie,  że na talerzu powinno być kolorowo?

A dlaczego...?

Brawo...oczywiście kolor jedzenia oddziałuje na nasz apetyt. 

A czy wiecie, co mówią nam kolory warzyw i owoców?

Poczytajcie...

Co oznaczają kolory warzyw i owoców? na Dieta - Zszywka.pl

Oto przykładay kolorowych warzyw i owoców:

Zielone warzywa i owoce

  • kapusta włoska, jarmuż, bok choy, brukselka, szpinak, szparagi, fasola szparagowa, sałaty, brokuł, ogórek, cukinia, groszek cukrowy, bób, papryka, seler naciowy, zioła, kiełki, kiwi, limonka, agrest, awokado, jabłka, winogrona
    • Czerwone warzywa i owoce

      • pomidor, papryka, rzodkiewka, maliny, truskawki, czereśnie, granat, czerwona porzeczka, jabłka, arbuz, dzika róża
    • Żółte/pomarańczowe warzywa i owoce

      • marchew, dynia, cukinia, fasola szparagowa, kukurydza, soczewica, batat, papryka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, pomelo, grejpfrut, kaki, śliwki, ananas, mango, karambola, brzoskwinia, banan, morela, jabłka, gruszki
      • Białe warzywa i owoce

        • por, korzeń selera, pasternak, jicama, korzeń pietruszki, rzepa, fenkuł, cebula, szalotka, czosnek, kalafior, kalarepa, jabłka, gruszki, biała porzeczka
        • Fioletowe/niebieskie warzywa i owoce

          • bakłażan, czerwona kapusta, burak, czerwona cebula, radicchio, borówki amerykańskie, czarne jagody, jeżyny, winogrona, czarny bez, śliwki, czarna porzeczka, aronia, żurawina

Warzywa – Polmex

A jakie są wasze ulubione warzywa i owoce?

Piszcie w komentarzach.

Co jeść by być młodym i zdrowym. Jakie warzyw najzdrowsze

1
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 8
  • 7
Komentarze