05.11.2015
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI Z BABECZKI
Zakończenie "wykopek" uczciliśmy pieczonymi ziemniaczkami w" babeczkach"!
Na początku października świętujemy zakończenie zbiorów plonów z pól poprzez zorganizowanie ŚWIĘTA PIECZONEGO ZIEMNIAKA. Każda klasa przygotowuje "wsad" do babeczki (czyli glinianego lub żeliwnego garnka na 3 nogach) w postaci: pokrojonych ziemniaków, kiełbasy, boczku, cebulki, marchewki itp, to wszystko doprawia się pieprzem i solą i dodaje się odrobinę tłuszczu. Tak przygotowane, ułożone warstwami danie zamyka się szczelnie pokrywką i ustawia na rozżarzonym ognisku na ok. 1 godzinę. Gdy poczujemy przyjemny zapach upieczonych ziemniaków, danie jest gotowe do spożycia! To wspaniała uczta dla ciała i ducha! Zachęcamy do wypróbowania przepisu!
0
2