05.11.2015

PRZEPIS NA ZIEMNIAKI Z BABECZKI

Zakończenie "wykopek" uczciliśmy pieczonymi ziemniaczkami w" babeczkach"!

        Na początku października świętujemy zakończenie zbiorów plonów z pól poprzez zorganizowanie ŚWIĘTA PIECZONEGO ZIEMNIAKA. Każda klasa przygotowuje "wsad" do babeczki (czyli glinianego lub żeliwnego garnka na 3 nogach) w postaci: pokrojonych ziemniaków, kiełbasy, boczku, cebulki, marchewki itp, to wszystko doprawia się pieprzem i solą i dodaje się odrobinę tłuszczu. Tak przygotowane, ułożone warstwami danie zamyka się szczelnie pokrywką i ustawia na rozżarzonym ognisku na ok. 1 godzinę. Gdy poczujemy przyjemny zapach upieczonych ziemniaków, danie jest gotowe do spożycia! To wspaniała uczta dla ciała i ducha! Zachęcamy do wypróbowania przepisu!

 

0
Dodaj Komentarz
  • 18
  • 11
  • 21