Tłusty czwartek i jego smaczny symbol dookoła świata
O pączkach...
Powiedział Bartek,
że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła,
pysznych pączków nasmażyła
Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać tego święta :) przypomnimy jednak, że jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) zwany bywa też: zapustami, mięsopustem czy karnawałem (źródło: Wikipedia). Najpopularniejsze potrawy pałaszowane w tym dniu to pączki i faworki, zwane też w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Dziś nadzienia pączków są słodkie :) W tym dniu dozwolone jest objadanie się ;)
A czy znacie światowe odpowiedniki naszego rodzimego pączka? Jeśli nie, to zapraszamy do zaponania się z galerią:
An pochodzący z Korei, Chin i Japonii to ciasto drożdżowe, wypełnione nadzieniem z czerwonej fasoli, smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem.
Balushahi pałaszowany w Północnych Indiach, Pakistanie oraz Nepalu robiony z warstwowego ciasta kremowego w środku na bazie jogurtu i smażony na maśle klarowanym.
Beignet z Francji, najmniej przypominający pączka, gdyż nie jest kulisty a kwadratowy! Nadziewane najróżniejszymi słodkościami ciasto drożdżowe smażone w tłuszczu.
Berliner znany również jako Bismarck, jest drożdżowym pączkiem pochądzącym z Niemiec, nadziewanym dżemem lub marmoladą. Posypany cukrem pudrem lub oblany lukrem.
Włoskie Bomboloni dokładnie wywodzą się z Toskanii, a są pokryte cukrem pudrem i najczęściej wypełnione bydyniem lub innym kremowym nadzieniem. Inaczej niż pączki amerykańskie (napełniane nadzieniem z boku), włoskie napełnia się od góry i zostawia trochę widocznego budyniu na górze bomboloni. Spotykane są również nadzienia na bazie galaretki.
Churros są popularne w wielu miejscach na świecie, ale wywodzą się z Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej. Mają postać płaskich paluchów, smażonych w głębokim tłuszczu, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Często są podawane na śniadanie lub jako późna przekąska. Zjada się je mocząc w kawie lub gęstej, gorącej czekoladzie.
Jalebi (Południowa Azja, Indie, Środkowy Wschód)- to delikatne obręcze, przypominające chruściki, ale wykonane z fermentowanego masła. Po usmażeniu jalebi umieszcza się w syropie i zjada na ciepło. Wtedy są najlepsze :)
Koeksisters z Południowej Afryki mają kształt warkocza i są smażone w głębokim tłuszczu. Z wierzchu są klejące, ale chrupkie a wewnątrz wilgotne i wypełnione syropem. Po usmażeniu dodatkowo namacza się je w syropie przyprawionym cynamonem, imbirem i cytryną.
Greckie i cypryjskie Loukoumades to drożdżowe pączki, smażone tradycyjnie, polane miodem i posypane cynamonem. W czasach starożytnych, greckich olimipiad były serwowane zwycięzcom. Teraz jest to obowiązkowa przekąska do skosztowania podczas wakacji w Grecji.
Przedstawiamy Munkki z Finlandii, które bardzo przypominają drożdżowe, amerykańskie pączki, ale są cięższe i bardziej zbite. Ciasto wyrabia się z masła, jajek, mleka, mąki i soli. Mają kształt kulisty i nadziewane są dżemem.
Holendersskie Oliebollen mają kształt kuleczki, są smażone w tłuszczu a ich nadzieniem są rodzynki. Częste danie podczas świąt, np. w Sylwetra.
Papanasi (Rumunia) to rodzaj pączka, którego ciasto robione jest na bazie serka wiejskiego (twarożku), mąki i cukru. Dla lepszego smaku polewa się go kwaśną śmietaną oraz sosem z żurawiny lub wiśni.
Sel Roti pochodzi z Nepalu. Jadany jest zarówno na śniadanie jak i jako danie na wyjątkowe święta np. nepalskie święta Dashain czy Tihaar. Mają kształt cieniutkiego okręgu, są przygotowywane z mąki ryżowej i smażone do czasu aż staną się chrupiące.
Marokańskie Sfenj mają kształt krążka z kanciastymi brzegami a wyrabiane są z niesłodkiego ciasta. Sprzedawane przez ulicznych handlarzy z posypką z cukru pudru lub bez.
W Izraelu jada się Sufganiyot. Wypełnione dżemem i smażone w głębokim tłuszczu popularne są podczas święta Hanukkah. Bardzo podobne do naszych polskich pączków lub rosyjskich ponchiki.
Turcja słynie z pączków o nazwie TULUMBA. Wykonane są z ciasta ptysiowego, z miękkim środkiem, ale chrupiącą skórką. Wyciskane są przy pomocy tuby cukierniczej wprost na rozgrzany olej, a po smażeniu nasączane syropem. Oprócz Turków tulumbą zajadają się inni mieszkańcy rejonu Morza Śródziemnego, m.in. Grecy i Chorwaci.
YOUTIAO to pączki pochodzące z Chin. Mówi się na nie paluchy, są lekko słone. Zjada się je mocząc uprzednio w ryżowej owsiance lub mleku sojowym.
To już wszystkie światowe specjały- odpowiedniki naszych pączków, które chcieliśmy Wam przedstawić.
Pewnie wiele pominęliśmy....ale może Ty znasz inne i chciałbyś się tą wiedzą z nami podzielić? Czekamy na Wasze propozycje pączków z całego świata, które pominęliśmy.
👌
👌