26.05.2020

Co to za roślina?

 

Dawniej była nazywana rzewieniem. Ma duże liście i długie ogonki liściowe. Jest koloru zielono-różowego.

Zawiera fosfor, potas i witaminy: C, E, A. Jest źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie. Świetnie nadaje się na kompot albo do słodkich wypieków i jest teraz na nią sezon! :) 

O jakiej roślinie piszę?
O rabarbarze.

Ciekawostką jest, że w Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA za owoc.

Polecam Ci przygotowanie kompotu z rabarbaru. Świetnie smakuje i doskonale gasi pragnienie.

W tym celu:
  1. Pokrój rabarbar na małe kawałki i wrzuć do garnka.
  2. Posłodź do smaku.
  3. Duś całość 2-3 minuty, aż owoce puszczą soki. Możesz poprosić rodzica o pomoc.
  4. Następnie wlej wodę i gotuj kilka minut.
  5. I gotowe :)
 
Dla urozmaicenia możesz dodać też inne owoce, np. truskawki.
W gorący dzień polecam Ci dodać do kompotu kostkę lodu, plasterek cytryny i listki mięty.
 
 
 
img
1
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 3
  • 10
Komentarze