26.05.2020
Co to za roślina?
Dawniej była nazywana rzewieniem. Ma duże liście i długie ogonki liściowe. Jest koloru zielono-różowego.
Zawiera fosfor, potas i witaminy: C, E, A. Jest źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie. Świetnie nadaje się na kompot albo do słodkich wypieków i jest teraz na nią sezon! :)
O jakiej roślinie piszę?
O rabarbarze.
Ciekawostką jest, że w Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA za owoc.
Polecam Ci przygotowanie kompotu z rabarbaru. Świetnie smakuje i doskonale gasi pragnienie.
W tym celu:
O jakiej roślinie piszę?
O rabarbarze.
Ciekawostką jest, że w Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA za owoc.
Polecam Ci przygotowanie kompotu z rabarbaru. Świetnie smakuje i doskonale gasi pragnienie.
W tym celu:
- Pokrój rabarbar na małe kawałki i wrzuć do garnka.
- Posłodź do smaku.
- Duś całość 2-3 minuty, aż owoce puszczą soki. Możesz poprosić rodzica o pomoc.
- Następnie wlej wodę i gotuj kilka minut.
- I gotowe :)
Dla urozmaicenia możesz dodać też inne owoce, np. truskawki.
W gorący dzień polecam Ci dodać do kompotu kostkę lodu, plasterek cytryny i listki mięty.
W gorący dzień polecam Ci dodać do kompotu kostkę lodu, plasterek cytryny i listki mięty.
1
4
mniam mniam