Witaminowy zawrót głowy!
Chociaż jeszcze za oknem letnia pogoda to jesień już nas powitała.
Jest to pora roku, w której szczególnie powinniśmy sięgać po owoce i warzywa. Świeże warzywa oraz owoce są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, prozdrowotnych glukozynolanów, antyoksydantów (m.in. karotenoidów, flawonoidów i kwasów fenolowych), jak również błonnika pokarmowego. Nie ulega zatem żadnej wątpliwości, że w okresie jesiennym warzywa oraz owoce powinny stanowić absolutną podstawę diety człowieka zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dlatego też warto spożywać odpowiednią ilość różnorodnych, wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców, które są charakterystyczne dla tej pory roku.
Nasi uczniowie o swoje zdrowie dbają i owoce, warzywa chętnie spożywają.
Zdrowie człowieka od tego zależy by owocu posmakować. 😆
Zdrowe żywienie to podstawa nasi sko- wicze wiedzą o tym doskonale