25.05.2015

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

 

W ostatnich dniach kwietnia rozpoczęliśmy obchody Światowego Dnia Zdrowia, które przebiegały pod hasłem:

„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe, zaburzenia rozwoju i nowotwory. W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia będzie bezpieczeństwo żywności, które jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę. W klasach odbyły się prelekcje w celu uświadomienia  społeczeństwu jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z nas może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerz konsumenta.DSCN2036.JPG

 

Po zajęciach dzieci opracowały  „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”

•utrzymuj czystość,

•oddzielaj żywność surową od ugotowanej,

• gotuj dokładnie,

•gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze,

•używaj bezpiecznej wody i surowców.

0
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 2
  • 1