ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
W ostatnich dniach kwietnia rozpoczęliśmy obchody Światowego Dnia Zdrowia, które przebiegały pod hasłem:
„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe, zaburzenia rozwoju i nowotwory. W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia będzie bezpieczeństwo żywności, które jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę. W klasach odbyły się prelekcje w celu uświadomienia społeczeństwu jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z nas może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerz konsumenta.
Po zajęciach dzieci opracowały „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”
•utrzymuj czystość,
•oddzielaj żywność surową od ugotowanej,
• gotuj dokładnie,
•gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze,
•używaj bezpiecznej wody i surowców.