10.03.2025
Być jak Ignacy
Uczniowie klasy II od października biorą udział w Ogólnopolskim Projekcie Edukacyjnym Być jak Ignacy . Podczas realizacji V etapu programu, który nosił tytuł „Chemia wody” dugoklasiści przeprowadzili szereg ciekawych eksperymentów, poznali pojęcie pH i nauczyli się, jak je sprawdzać. Zapoznali się również z rodzajami odczynów roztworów. Ciekawi Świata badali pH przyniesionych przez siebie produktów przy pomocy papierków lakmusowych, wywaru z czerwonej kapusty oraz herbaty z owoców leśnych. Uczniowie sprawdzali w eksperymentach, jak wymienione wskaźniki zmieniają kolor. Największym zaskoczeniem dla dzieci okazało się pH coli i jabłka, które mimo swojego słodkiego smaku i dużej zawartości cukru mają odczyn kwaśny. Okazało się, że smak nie świadczy o tym jaki odczyn ma dany produkt.
Uczniowie przeprowadzili również doświadczenie z gwoździami, które umieścili w wodzie słonej, wodzie z octem oraz czystej wodze kranowej. Przez kilka dni obserwowali co się stanie.

0
49