13.05.2019

Składniki mineralne i witaminy

Podsumowanie wiedzy o minerałach i witaminach

Składniki mineralne to pierwiaski chemiczne wspierające nasze organizm  w przeprowadzaniu ważnych procesów fizjologicznych.

Witaminy to związki chemiczne, które pełnią unikalne role w naszym organizmie.

Składnikimineralne i witaminy  uważane są za mikroelementy, ponieważ nasz organizm potrzebuje ich w mniejszych ilościach niż makroelementów (węglowodanów, tłuszczy, białka).

Musicie pamiętać, że witaminy są wrażliwe na światło, ciepło i czynniki chemiczne, dlatego gotowanie, przetwarzanie i przechowywanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowana zostanie większość z nich w produktach.

Minerały są bardziej odporne na przetwarzanie żywności, ale ich straty mogą pojawić się w połączeniu z innymi substancjami w niej zawartymi. Jeżeli ktoś man iedobór np. wapnia musi pamiętać, aby unikać produktów, które utrudniją jego wchłanianie (np. szczaw, herbata, które zawierają kwas szczawianowy).

Podobny obraz

7
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 1
  • 4
Komentarze