03.04.2015

Skąd się wziął zwyczaj święcenia pokarmów

Święcenia żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku; z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. I właśnie około XII wieku zwyczaj ten przywędrował do Polski. Dawno temu pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. W późniejszym czasie pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W XVIII wieku święcenie przeniesiono do świątyń.

  • Co musi znaleźć się w koszyku i czego jest symbolem?

    • chleb - symbolizuje Ciało Chrystusa,

      jajko - odradzające się życie,

      sól - oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy,

      chrzan - siła i tężyzna fizyczna,

      wędliny - miały zapewnić zdrowie i dostatek oraz płodność,

      ciasto - symbol umiejętności i doskonałości.

      Koszyczek, przykryty białą serwetką i ozdobiony bukszpanem, symbolizuje radość, którą trzeba się dzielić. Dawny zwyczaj (praktykowany na wsi) nakazywał powracającym ze święconym obejście domu trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa.

       

      51
      Dodaj Komentarz
      • 29
      • 13
      • 20
      Komentarze