14.03.2017

Oszczędzanie w kuchni czyli jak nie marnować żywności

W celu niemarnowania żywności :

  • planuj posiłki i sprawdzaj, czy masz wszystkie składniki do przyrządzania potraw,
  • sporządzaj listę zakupów - notuj ile czego potrzebujesz,
  • sprawdzaj termin przydatności do spożycia kupowanych produktów,
  • kupuj żywność świeżą, o dobrej jakości, która szybko się nie zepsuje,
  • przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta,
  • przetwarzaj składniki spożywcze, np. gotuj różne dania, rób przetwory,
  • zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość produktów,
  • nie chodź na zakupy, gdy jesteś głodny.

Znalezione obrazy dla zapytania oszczedzanie zywności

PAMIĘTAJCIE !!!

Jedzenia nie można rozmrażać i ponownie zamrażać. Rozmrożony produkt, np. mięso, można ugotować czy upiec i wtedy ponownie zamrozić.

Zamrożona żywność ma określony czas przydatności do spożycia.

Nie można trzymać jedzenia w zamrażarce bez końca.

Znalezione obrazy dla zapytania jak długo mozna trzymać mrożonki

Znalezione obrazy dla zapytania jak długo mozna trzymać mrożonki

 

479
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 14
  • 5
Komentarze