30.03.2017

Oszczędzanie w kuchni c.d.

Ciekawostki związane z marnowaniem żywności

Czy wiecie, że:

  • Na świecie co roku marnuje sie 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane. Ile to jest? W Polsce mieszka ok. 38,5 miliona osób. Gdyby podzielić między nie całą żywnośc, którą marnuje się na świecie w ciągu roku, na jednego Polaka przypadałyby ok. 34 tony żywności. Dla porównania: to mniej wiecej tyle, ile waży 6 dorosłych samców słoni afrykańskich - największych żyjących zwierząt lądowych.
  • Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody, energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnując żywność szkodzimy środowisku naturalnemu.
  • W krajach Unii europejskiej wyrzuca się średnio 20-30% kupowanego jedzenia.
  • W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności.
  • Aż 95% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, najczęściej pieczywa, owoców, warzyw i wędlin.
  • Najważniejsze przyczyny marnowanią żywności to : przeoczenie terminu przydatności do spożycia, za duże zakupy w stosunku do potrzeb, niewłaściwe przechowywanie jedzenia, brak pomysłów na wykorzystanie resztek posiłków.
  • Aby nie marnować żywności, której termin przydatności do spożycia, której termin przydatności do spożycia kończy się, wiele sklepów przekazuje ją do anku Żywności i lokalnych organizacji, a te przekazują je osobom potrzebującym.

 

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

 

Podobny obraz

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

 

476
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 0
  • 1
Komentarze