10.04.2018

Oszczędzajmy jedzenie

Czy wiecie, że:

  •  Na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30 % tego, co zostaje wyprodukowane. Ile to jest? W Polsce mieszka ok. 38,5 miliona osób. Gdyby podzielić między nich  żywność, którą marnuje się na świecie w ciągu roku, na jednego mieszkańca Polski przypadłoby dodatkowe 34 tony żywności. Dla porówniania: to mniej więcej tyle, ile łącznie waży 6 dorosłych samców słoni afrykańskich - największych żyjących zwierząt ładowych.
  • Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, gdyż wymaga zużycia wody, eneregi i przyczynia się do emosji gazów cieplarnianych. Marnując żywność, szkodzimy środowisku.
  • W krajach Unii Europejskiej wyrzuca się średnio 20-30% kupowanego jedzenia.
  • W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności.
  • Aż 35 % Polaków przyznaje się do wyrzucania jadzenia (najczęściej pieczywa, warzyw, owoców i wędlin).
  • Najczęstszą przyczyną marnowania żywności jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia, za duże zakupy w stosunku do potrzeb, niewłaściwe przechowywanie jedzenia, brak pomysłów na wykorzystanie resztek.

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

 

Znalezione obrazy dla zapytania marnowanie jedzenia

248
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 17
  • 16
Komentarze