10.05.2019

Minerały są ważne

W pożywieniu znajdują się nie tylko witaminy, ale i składniki mineralne niezbędne do życia i wzrostu. Niektóre minerały dostarczją nam energii, inne (np. aminokwasy) stanowią budulec kości, mięśni. 

Minerały są równie ważne, jak witaminy. Często minerały i witaminy są one zawarte w tych samych produktach spożywczych.

Jakie są minerały i na co wpływają? Oto kilka przykładów.

CYNK - ŁADNE WŁOSY I PAZNOKCIE - znajduje się m. in. w orzechach, marchewce, brukselce, szpinaki, selerze, cebuli.

FOSFOR - LEPSZA WYTRZYMAŁOŚĆ - znajdziesz go w nasionach słonecznika, orzechach, produktach mlecznych.

MAGNEZ - WIĘKSZA ODPORNOŚĆ -  jego źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, banany, migdały, gorzka czekolada.

POTAS - LEPSZA PAMIĘĆ - aby ją mieć jedz banany, marchewkę, ziemniaki, borkuły, kapustę, szpinak i orzechy.

WAPŃ - MOCNE ZĘBY I KOŚCI - zapewni Ci to kefir, zółty ser i inne produkty mleczne.

ŻELAZO - DOBRY NASTÓJ - zawsze będziesz zadowolony, gdy będziesz jeść czerwone mięso, żółtka jaj, fasolę, groch, szpinak i nasiona dyni.

img

17
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 5
  • 4
Komentarze