03.07.2020

Zdrowie na talerzu - 21.04.2020

Zdrowie na talerzu - pod takim hasłem odbyły się praktyczne zajęcia uczniów w domu.

W myśl przysłowia „w zdrowym ciele zdrowy duch” uczniowie klas V w ramach zdalnej lekcji techniki przygotowali zdrowe kanapki, sałatki, dania, desery i soki. Zajęcia w domu były okazją, by dowiedzieć się, jak należy zdrowo się odżywiać, co jest bardzo ważne podczas kwarantanny. Okazało się, że kanapki mogą też ładnie wyglądać, jeśli ozdobimy je warzywami. W galerii można podziwiać efekty twórczej pracy naszych uczniów. Mamy nadzieję, że zachęcą wszystkich do przygotowywania "Zdrowia na talerzu".

Oto nadesłane przepisy od uczniów:


Sałatka z kurczakiem i warzywami
z dodatkiem pieczarek, kaszy kuskus i świeżego koperku, doprawiona olejem sokiem z cytryny solą i pieprzem kolorowym. 

autor: Kamil Padzik 



Surówka - zdrowe śniadanie 
• jabłko,
• granat,
• biała rzodkiew,
• liście świeżej mięty.

autor: Szymon Kosieradzki 

0
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 7
  • 14