Smakowite SKO
Kiermasz świąteczny
Czas przygotowania: warsztaty godzinne + kilkanaście przerw
Czas kosztowania: nieograniczony
Poziom trudności : średni
Składniki:
- Wizja przedsiębiorczości
- Kilkanaście przerw
- Około 10 zaangażowanych uczniów z klasy VI i V
- Kilka opakowań mąki i soli wymieszanej z wodą
- Twardy wałek, deska i sprytne radełko
- Odrobina talentu plastycznego
- Cała paleta barw
- Świeca zapachowa
- Kilka kartek brystolu
Sposób przygotowania.
Każdy ma ulubiony smak. My mamy smak na wykazanie się przedsiębiorczością. Chętny uczeń bierze po ziarenku idei nauczyciela i pozwala by idea zakiełkowała, następnie wyrywa ją
i sieka. Nauczyciel wysypuje uczniom pomysł na „zarobkowanie”. Proponuję im skosztowanie własnych pomysłów, które raczkują, rosną – stają się jasne jak słońce.
Przedstawia na rozwałkowanym cieście solnym, kształty, sposoby, reszta należy do uczniów. Chętni pracowici uczniowie angażują swój talent, prace i serce ... poświęcają swój czas i ... są efekty. Nawiasem mówiąc – przygotowanie tej potrawy to super terapia. Pozwala się wyciszyć, zrelaksować i uciec przed zgiełkiem szkolnego korytarza. Czas świąteczny sprzyja kosztowaniu wyczarowanej potrawy.
Skosztuj sam.
==✳╬╬★==╬✳╬
✳╬★╬╬✳╬★╬
==✳╬╬=╬✳
★╬✳╬╬★ Pozdrawiam gorąco.
==★╬ MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ.
:’’::|::/’::/’/’
..’’::’:|:/’:/’......._________
.....’’’|/’/’/........|~~~~~~~|
.......’’|/’/’......C|=======|O
....................(_________)
..........||.....,•’`.._....._..`’•,
..........||.../...... (o)..(o)`....)
..........||..|.............>.........)
..........||.............__/........)
..........||.....’•,_............_,•’
.........,||....,~•¯¯\(@)//
.....,•’`.||..............////...`’•,
.....’,...||.............////O........
..,•’`...,||•’`¯`’•,////.............
..’,_______,•’.....///...O.../........|
.......,|.||.............................….|
....../...||..................O............|
/’¯’,_...||.............................../
_.’•.___.~...’`...,’•._,.•’•,_..•’
Pozdrawiamy i głosik zostawiamy SP Jedlicze