07.05.2023

Czy tłuszcze mogą być zdrowe?

Tak, ale tylko te zawarte w rybach i roślinach

imgTłuste ryby morskie (sardela, makrela, łosoś, tuńczyk, śledź), tran, owoce morza, algi, oliwa z oliwek i oleje roślinne - słonecznikowy, rzepakowy, lniany, z pestek winogron, z nasion czarnuszki, z nasion ogórecznika oraz orzechy zawierają w sobie tzw. "dobre tłuszcze". Są one źródłem kwasów omega 3 (EPA i DHA) oraz kwasów omega 6 (ALA i GLA) zaliczanych do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Odgrywają one zasadniczą rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i wzroku. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają poziom złego chlesterolu we krwi i tym samym chornią przed chorobami układu krążenia. Nie bez znaczenia jest także ich korzystny wpływ na naszą skórę.

 

foto: www.żywność.com.pl

 

Pamiętać też trzeba, że oleje tłoczone na zimno można spożywać wyłącznie na surowo, jako doskonały dodatek do surówek i sałatek warzywnych. Do smażenia zaś najlepiej używać rafinowany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Należy jednak ograniczać spożywanie produktów smażonych, gdyż znacznie zdrowsze są potrawy gotowane, szczególnie na parze.

 

8
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 10
  • 3
Komentarze