Buraczkowy zawrót głowy
Wrześniowe zajęcia kulinarne ukazujące walory smakowe i odżywcze buraków oraz różnorodność ich wykorzystania w kuchni
Buraki to prawdziwe skarby kuchni – bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym tak wszechstronne w gotowaniu. Warzywo to można wykorzystać na wiele sposobów. Od kremowych zup, przez pieczone buraczki z kozim serem, aż po aromatyczne sałatki. Dlatego też nowy rok szkolny w naszej szkole przywitaliśmy burakami, które aktualnie zbieramy z naszych działek i pól. Uczniowie poznali nowatorskie potrawy z buraczków - tosty serowo-buraczkowe, smoothie z buraków i bananów, carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami, kanapki z twarożkiem i pieczonymi burakami oraz te tradycyjne - barszcz czerwony czy chłodnik buraczkowy z jajkiem, koperkiem i szczypiorkiem. Obieranie i krojenie buraków było okazją, aby poznać różnorodność smaków tych warzyw, dowiedzieć się o ich wartości odżywczej, a przede wszystkim zrozumieć, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Pracując wspólnie i dzieląc się obowiązkami, uczniowie uczyli się słuchać i pomagać sobie nawzajem. To również doskonały sposób na przećwiczenie zasad higienicznej i bezpiecznej pracy w kuchni, nauczenie ich samodzielności i ostrożności podczas przygotowywania posiłków.
Buravzki zajadamy i słodko pozdrawiamy🙂
🤗 Cieplutko pozdrawiam 🤗
Ależ pyszności!!!
Miłego poniedziałku, pozdrawiamy. Głosik nr 9. zostawiamy.
🌟🌜Dobrej nocki i kolorowych snów⭐️🌜
🌟🌜Dobrej nocki i kolorowych snów⭐️🌜
😁Klikam i pozdrawiam 😁
👍Super 👍