21.05.2019

PRZEDSZKOLAKI OWOCOWE DZIECIAKI

BIERZMY WZÓR Z MALUCHÓW. DZIECI Z ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO W JAZGARCE WIEDZĄ, JAK ZAPLANOWAĆ ZDROWE MENU. NIE BĘDZIEMY DŁUGO SIĘ ROZWODZIĆ, SPÓJRZMY NA EFEKT ICH STARAŃ.

img  

JABŁKO, BANAN, WINOGRONA... A MOŻE GRUSZKA?

      Gruszki znano w Europie już od czasów prehistorycznych, w czasach kamienia łupanego i epoce brązu. W Rzymie gruszkę okrzyknięto gwiazdą ogrodów. Sam Juliusz Cezar uprawiał te owoce. 
Gruszka ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale jest też  bogata  w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie zawartość cukrów.

 

           img    

PRACA  WRE,  AŻ  MIŁO  POPATRZEĆ :)

 

img I  NAGLE  CAŁY  ŚWIAT  OWOCOWY  SIĘ  STAŁ :)

 

 

8
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 2
  • 4
Komentarze