26.09.2016

Dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą

wrzesień

 

Chleb, to pokarm bez którego trudno żyć.

Klasa III już wie, jak wiele osób musi pracować, aby powstał bochenek chleba.

Odbył się cały cykl lekcji  "O chlebie".

Poznali rośliny uprawne,

                           wiedzą jak można je posegregować

                                                i jakie produkty można z nich otrzymać.

Skoro już została opanowana teoria - od ziarenka do bochenka - uczniowie przystąpili do praktycznych działań.

Przygotowali rozczyn drożdżowy,

                                    przesiali mąkę

                                                  i zagnietli trzy rodzaje ciasta.

Prace postępowały szybko, więc nie zdążyli zrobić zdjęć,

ale za to efekt końcowy już uwiecznili.

Są to pięknie wyrośnięte bochenki z prażonymi otrębami orkiszowymi, pszennymi, żytnimi, z nasionami słonecznika, dyni, z rodzynkami i z miodem.

Najpiękniejszy zapach pieczonego chleba roznosił się w całej szkole, a i smak był super.

Miejmy nadzieję, że wiedza i umiejętności praktyczne, które opanawali uczniowie klasy III zwiększą ich szacunek do chleba, pomogą we właściwym gospodarowaniu żywnością i uwrażliwią na potrzebę dzielenia się tym co mamy z potrzebującym.

img

img

 

 

img

0
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 5
  • 0