28.04.2020

Plastik plastikowi nierówny

Oznaczenia plastików rozszyfrowane

DROGI SKO-WICZU CZY WIESZ, ŻE: 

 

Każdego dnia otaczani jesteśmy mnóstwem rzeczy wykonanych z plastiku. Można nawet powiedzieć, że jesteśmy uzależnieni do tego tworzywa. Nie każdy plastik jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, jednak warto wiedzieć, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością, a których lepiej w ogóle unikać.

Czy bylibyśmy w stanie usunąć z naszego życia wszystkie rzeczy wykonane z plastiku? Wydaje się to być nierealne, ponieważ niemal wszystko wokół jest wykonane z tworzyw sztucznych – poczynając od opakowań produktów spożywczych, przez plastikowe zakrętki tubek pasty do zębów, zabawki, pokrętła od radia, na klawiaturze laptopa, na którym powstaje ten tekst kończąc.

Niestety, czasy kiedy żywność sprzedawana była w torebkach papierowych, a mleko, czy śmietanę kupowaliśmy w szklanych butelkach minęły bezpowrotnie. Dziś triumf  święci plastik. Warto zdać sobie sprawę z tego,  jak bardzo może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę korzystając z plastikowych opakowań i codziennych przedniotów.

Plastik dobry, plastik zły

Uważniej przyglądajmy się opakowaniom! Niewielki symbol graficzny w kształcie trójkąta umieszczony na spodzie pudełeczka powie nam wszystko. A w zasadzie nie sam symbol, tylko umieszczona w jego centrum cyfra – od 1 do 7. Zdradzi ona nam, z jakiego tworzywa zostało wykonane opakowanie i czy rzeczywiście jest ono dla nas bezpieczne. Pomagamy rozszyfrować – na pierwszy rzut oka nic nie mówiące – oznaczenia plastiku:

oznaczenia plastiku infografika

01– PET

Jedno z najczęściej spotykanych oznaczeń. Można je znaleźć na naczyniach jednorazowego użytku oraz wielu opakowaniach, chociażby butelkach wody mineralnej. Stosowany na dużą skalę do produkcji włókien syntetycznych – np. polaru oraz butelek do napojów bezalkoholowych. Jak donoszą naukowcy, woda przechowywana w butelkach PET zawiera substancję o działaniu zbliżonym do estrogenów. Niektóre źródła podają, że opakowań wykonanych z tego tworzywa nie powinno używać się ponownie.

02 – HDPE

Jeden z bezpieczniejszych plastików. Opakowania z tym oznaczeniem nadają się do przchowywania żywności i bez przeszkód możemy używać je powtórnie. Wykorzystywany do produkcji butelek na mleko, opakowań na chemię gospodarczej, kontenerów na śmieci oraz rur.

03 – PVC

Może wydzielać toksyny. Jest szkodliwy dla zdrowia. W procesie spalania PVC wydzielają się dioksyny, czyli związki chemiczne bardziej niebezpieczne dla zdrowia nawet od cyjanku potasu. Jego stosowanie w kontakcie z żywnością zostało znacząco ograniczone. Jest używany powszechnie do wyrobu opakowań na produkty niespożywcze a także rur, stolarki okiennej, wykładzin podłogowych czy sprzętu medycznego np. strzykawek.

04 – LDPE

Stosunkowo bezpieczny polietylen o małej gęstości, używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Jest bezwonny i uznawany za całkowicie obojętny fizjologicznie. Mało odporny na wysokie temperatury. Dozwolony jest do powtórnego użytku, jednak uważany za mniej bezpieczny niż tworzywa 2 i 5. Wykorzystwany do produkcji torebek foliowych, foli spożywczej oraz opakowań na ketchup czy musztardę.

05 – PP

Wraz z tworzywem nr 2, czyli HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Uznawany za obojętny fizjologicznie pod warunkiem nie podgrzewania go do bardzo wysokich temperatur które powodują jego szybki rozkład. Podatny na zgrzewanie. Często stosowany do produkcji opakowań na żywność zwłaszcza kubeczków na jogurty, pudełek na margarynę czy zakrętek do butelek.

 

06 – PS

Może wydzielać toksyny i nie powinien być stosowane jako opakowanie do żywności. Nie stosuje się go do produkcji opakowań żywnościowych zawirających tłuszcze. Choć rzadko używany do tego celu ze względu na niezbyt dużą odporność chemiczną , to jednak obecny np. w jednorazowych kubkach na kawę, jednorazowej zastawie stołowej  lub w pojemnikach na jedzenie na wynos. Najpopularniejszą odmianą tego tworzywa jest styropian.

07 – inne plastiki 

Kategoria, w której znajdziemy wiele niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków, m.in. bardzo toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać (chyba, że zawierają dodatkową informację BPA Free lub BPA 0%). BPA to związek, który może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Żywność, która miała kontakt z BPA może powodować zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można tego plastiku używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.

A może dzień bez plastiku?

Dziś plastik jest niemal częścią naszego życia i wszystko wskazuje na to, że będzie go jeszcze więcej. Nie musimy się jednak na to godzić. Warto spróbować ograniczyć ilość tego tworzywa w naszym otoczeniu. Nie musimy od razu pozbywać się wszystkich plastikowych rzeczy z naszego domu. Warto jednak świadomie planować swoje zakupy – pieczywo zamiast do plastikowego woreczka pakujmy do papierowych torebek i dokładniej się przyglądajmy opakowaniom produktów.

Na początek postarajmy się chociaż jeden dzień w miesiącu nie kupować produktów wykonanych z plastiku. Inspiracją do takiej postawy może być pewna rodzina z Austrii, która kilka lat temu pozbyła się większości przedmiotów wykonanych z plastiku (nawet zabawek  – niewiarygodne!). Początkowo miał to być tylko miesięczny eksperyment, na dodatek zaplanowany przez dziesięcioletnią Marlene. Okazało się, że życie bez plastiku przez ten miesiąc wcale nie było niemożliwe, więc eksperyment zatytułowany „Dom bez plastiku” postanowiono kontynuować. Doświadczenia rodziny Krautwaschlów opisane są w książce “Plastik-Free Zone”.

Żyć zdrowiej – mimo plastiku

Aby zminimalizować szkodliwy wpływ tworzyw sztucznych na nasze zdrowie warto zastosować się do poniższych rad:

  • Żywność przechowujmy wyłącznie w plastikach oznaczonych cyfrą 2 lub 5.
  • W pozostałych grupach plastików starajmy się nie przechowywać żywności. Nie używajmy ponownie butelek PET, nie podgrzewajmy w mikrofalówce żywności na tackach, na których ją kupiliśmy, (chyba że na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu).
  • Nie podgrzewajmy w mikrofalówce żywności w opakowaniach z grupy 7, nie wlewajmy do nich gorących płynów i nie zmywajmy w zmywarce.
  • Opakowań plastikowych używajmy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, stosujmy się do oznaczeń dotyczących temperatury oraz mycia w zmywarce.

 

Źródło: https://ulicaekologiczna.pl/recykling/plastik-plastikowi-nierowny

 

 

 

1
Dodaj Komentarz
  • 27
  • 7
  • 10
Komentarze