01.05.2020

Maj, maj jest na ziemi...

Zdrowe odżywianie lub niemarnowanie żywności - to temat przewodni na maj. Miesiąc jak najbardziej temu sprzyja, pojawia si coraz więcej warzyw, ziół i owoców. Przyjrzyjcie się piramidzie zdrowia i zastanówcie, czy możne można byłoby coś zmienić na wiosnę...:) Na świecie każdego roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności. Szanuj żywność , żyj ekologicznie, oszczędzaj, nie marnuj jedzenia!

Żyjemy i kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów, tylko bierzemy to co nam wpadnie w ręce, co kusi wyglądem, no i promocjami:2 za 1, 3 za 1:(

Potem okazuje sie, że część żywności uznajemy za śmieci lub nie jesteśmy w stanie jej zjeść. I trafia ona na śmietnik. Marnowanie żywności, to poważny problem ekologiczny. Nawet mała kanapka z serem wpływa na degradację środowiska, bo to aż 90 litrów zmarnowanej wody. A kilogram ziemniaków to aż 300 litrów!!! Żeby natomiast wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba nawet do 10 tys. litrów wody. Marnowanie żywności, to niepotrzebna emisja dwutlenku węgla, co na pewno nie służy naszemu klimatowi oraz zmarnowana energia potrzebna do jej produkcji, transportu i przechowywania.

Ale oczywiście wszystko zależy od naszych decyzji:) Wszystko, co trzeba zrobić, to trzymać się zasad 4P:

1. PLANUJ- tygodniowe menu, zakupy, zrób listę

2. PRZETWARZAJ - przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując żywność, rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, eksperymentuj w kuchni

3. PODZIEL SIĘ - żywnością, której masz w nadmiarze z rodziną, sąsiadem przyjaciółmi, potrzebującymi

4. POSEGREGUJ - oddzielaj bioodpady od innych śmieci

 

img

0
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 18
  • 11