31.05.2020

A MOŻE MROŻONKI...

Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych. Co mrozić? Mrozić możemy praktycznie wszystkie świeże produkty – sezonowe owoce i warzywa, zioła, surowe mięso i ryby, masło, margarynę, pieczywo oraz gotowe dania. Wyjątkiem są wyroby garmażeryjne, sałatki, śmietana, miękkie owoce i warzywa kapustne – w ich przypadku mrożenie, szczególnie w warunkach domowych, jest niezalecane. Istnieje jeszcze jedna żelazna zasada – nie zamrażaj wcześniej rozmrożonych pokarmów!

img

0
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 4
  • 3