04.09.2022

Przysłowie na wrzesień

Jest lato, astronomiczna jesień zacznie się za 19 dni. (23 września o godz. 03:03)

Kiedy wrzesień, to już jesień,

wtedy jabłek pełna kieszeń.

Jabłko to najpopularniejszy owoc zwłaszcza w Polsce, gdzie mają wręcz idealne warunki do wzrostu. Owoce te są cenione za smak i dużą różnorodność. Z jabłek można przygotować wiele bardzo zróżnicowanych potraw, w tym dań na słodko, słono i różnych przetworów. Jabłka mają również wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego warto je jeść każdego dnia.

Najwięcej wartości zdrowotnych mają jabłka kupowane jesienią i zimą. W ten sposób można wzmocnić odporność i zapobiec sezonowym infekcjom.
Polskie jabłka a światowy rynek owoców | OGRODNICTWO.expert

 

Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owców znajduje się jedynie ok. 52 kalorie. Są postrzegane jako bardzo zdrowe. W jabłkach znajduje się dużo błonnika, pektyn i przeciwutleniaczy. Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod samą skórkę, dlatego zaleca się je jeść nieobrane, aby dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych do organizmu. Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. Jest to dobre źródło witaminy C i potasu, a także fosforu, sodu, wapnia, żelaza i magnezu.

1
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 5
  • 3
Komentarze