Mądre rady Lokatki
Ekologiczne Igrzyska Olimpijskie w Paryżu: jak sport i ekologia idą ze sobą w parze
Ekologia przenika różne sfery życia człowieka i jak się okazuje, może mieć wiele wspólnego ze sportem, a w szczególności z organizacją dużych wydarzeń sportowych. Tego typu imprezy często wpływają negatywnie na zanieczyszczenia powietrza, wody czy gleby. Na szczęście organizatorzy wprowadzają ekologiczne rozwiązania, które pozwalają dbać o środowisko naturalne.
Zaplanowane na 2024 r. letnie Igrzyska Olimpijskie w Paryżu odbędą się zarówno pod znakiem sportu, rywalizacji w duchu fair play, jak i ekologii. Mówi się, że to wydarzenie ma być pierwszą ekologiczną olimpiadą w historii. Organizatorzy zaplanowali szereg działań, które pozwolą zmniejszyć ślad węglowy wytwarzany np. przez transport oraz budować świadomość ekologiczną – wśród sportowców, jak i kibiców 😊.
Więcej warzyw i owoców na talerzach sportowców
Komitet organizacyjny poinformował o głównych założeniach dotyczących olimpijskiego menu. Na talerzach sportowców mają znaleźć się lokalne i zdrowe produkty. W celu ograniczania spożycia mięsa kulinarni eksperci będą serwowali warzywa, rośliny strączkowe oraz ryby (w niewielkich ilościach). Wiele potraw będzie zawierało m.in. buraki, ziemniaki, soczewicę. I tak na przykład w menu sportowców znajdzie się dahl, czyli danie kuchni indyjskiej. Przyrządzane jest z zielonej soczewicy ze skyrem (rodzaj jogurtu) oraz kolendrą i olejem kukurydzianym.
Oczywiście, nie wszyscy sportowcy będą musieli przechodzić na dietę roślinną. Wśród wielu propozycji dań (zawierających również potrawy kuchni francuskiej) tylko część z nich będzie oparta na białkach roślinnych zawartych w roślinach strączkowych.
Nic się nie zmarnuje
Komitet organizacyjny w trosce o niemarnowanie żywności poinformował, że niewykorzystane produkty spożywcze, zostaną przekazane bankom żywności i stowarzyszeniom. Resztki zostaną przetworzone na kompost lub wykorzystane do produkcji biogazu. Ponadto posiłki będą przygotowywane z produktów sezonowych, a mięso, jaja i nabiał będą produkowane we Francji. Produkty, które zostaną sprowadzone z innych krajów, np. ryż, banany będą ekologiczne.
Pochodnie z recyklingu i ograniczanie zużycia plastiku
Jeden z najbardziej znanych symboli igrzysk olimpijskich (historia ognia olimpijskiego sięga Starożytnej Grecji), czyli znicz olimpijski zapłonie dzięki specjalnej ekologicznej pochodni. Wszystkie pochodnie, które zostaną wykorzystane w sztafecie (przed rozpoczęciem igrzysk), wykonano ze stali uzyskanej w procesie recyklingu.
Pewnie Cię zaskoczę, ale na olimpijskie obiekty sportowe nie będzie można wchodzić z plastikowymi butelkami. Władze Paryża zdecydowały o wprowadzeniu zakazu używania jednorazowego plastiku w czasie trwania imprezy. Woda oraz napoje będą podawane w szklanych butelkach lub wielorazowych plastikowych kubkach.
Jak myślisz, jakie inne ekologiczne działania można wprowadzić podczas organizacji dużych wydarzeń sportowych?
Lokatka
Fot. pexels.com
Serdeczne Pozdrowienia ze Świerż!
╔════╗
║░╔╗░║
║░║╚═╝
║░╚══
╚══╗░ _
╔═╗║░║
║░╚╝░║
╚════╝erdecznie pozdrawiam
❄️❄️❄️ Blogowych przyjaciół ❄️❄️❄️
❄️❄️ Udanego weekendu od SKO W SP2 W LUBANIU ❄️❄️