19.11.2018

Niezwykła przygoda ze zdrowym odżywianiem i nie tylko...

W dniu dzisiejszym uczniowie klas I-III wybrali się na bardzo edukacyjną wycieczkę do Warszawy. Dlaczego bardzo edukacyjną? Otóż w programie znalazło się uczestnictwo w zajęciach w Tesco "Od uprawy do potrawy", dzięki którym uczniowie:

  • Zdobyli wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
  • Mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Było to inspiracją, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
  • Nauczyli się prawidłowego czytania etykiet i przekonali się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
  • Zdobyli wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
  • Przypomnieli sobie informacje o piramidzie żywieniowej wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
  • Poprzez aktywizujące zajęcia grupowe rozwinęli przydatną umiejętność pracy w zespole.
  • Dowiedzieli się, jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności, zostali włączeni w działania mające minimalizować to zjawisko na szkolnych korytarzach.

Zajęcia poprowadzone zostały przez pracowników Tesco w formie gry edukacyjnej zakończonej wspólnym przygotowaniem zdrowej przekąski. 

Podczas całej wycieczki, ze względów bezpieczeństwa, wszyscy ubrani byli w czerwone kamizelki.

img

img

 

img

img

img

img

img

img

img

img

img

Kolejnym, nie mniej interesującym, ale bardzo ciekawym i ekscytującym punktem wyprawy była wizyta w TVP (wizyta w studiach telewizyjnych, pomieszczeniach reżyserskich, pracowniach dekoracji).

img

img

2
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 10
  • 6
Komentarze