19.11.2018
Niezwykła przygoda ze zdrowym odżywianiem i nie tylko...
W dniu dzisiejszym uczniowie klas I-III wybrali się na bardzo edukacyjną wycieczkę do Warszawy. Dlaczego bardzo edukacyjną? Otóż w programie znalazło się uczestnictwo w zajęciach w Tesco "Od uprawy do potrawy", dzięki którym uczniowie:
- Zdobyli wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
- Mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Było to inspiracją, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
- Nauczyli się prawidłowego czytania etykiet i przekonali się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
- Zdobyli wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
- Przypomnieli sobie informacje o piramidzie żywieniowej wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
- Poprzez aktywizujące zajęcia grupowe rozwinęli przydatną umiejętność pracy w zespole.
- Dowiedzieli się, jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności, zostali włączeni w działania mające minimalizować to zjawisko na szkolnych korytarzach.
Zajęcia poprowadzone zostały przez pracowników Tesco w formie gry edukacyjnej zakończonej wspólnym przygotowaniem zdrowej przekąski.
Podczas całej wycieczki, ze względów bezpieczeństwa, wszyscy ubrani byli w czerwone kamizelki.
Kolejnym, nie mniej interesującym, ale bardzo ciekawym i ekscytującym punktem wyprawy była wizyta w TVP (wizyta w studiach telewizyjnych, pomieszczeniach reżyserskich, pracowniach dekoracji).
2
10
Serdecznie pozdrawiamy i do Orzysza zapraszamy.
Pozdrawiamy i na nasz blog zapraszamy !