16.11.2015

Co łączy słonie i marnowanie jedzenia ?

SKO-wicze z klasy II w ramach realizowanych programów "Śniadanie Daje Moc" oraz "Zdrowie - Nietrudne" rozmawiali na temat skutków marnowania żywności i sposobów zapobiegania marnotrawstwu.

Co sekundę marnuje się tyle jedzenia, ile waży osiem słoni.
Świat dziecka jest pełen pytań - zadając jedno, już myśli o kolejnym. Dzieci czasem nie mają świadomości, że globalnie corocznie marnuje się 1.3 mld ton żywności. A przecież ich ten problem również dotyczy. (FAO, 05.2011 r.) Stanowi to1/3 ilości wyprodukowanej żywności.

Co roku, w Europie wyrzuca się 100 mln ton żywności (Komisja Europejska, 04.2011 r.). Według danych z 2006 roku w Polsce nie wykorzystuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Polska zajmuje 5 miejsce na liście krajów Unii Europejskiej, w których marnuje się najwięcej jedzenia, jest tuż za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. W  krajach zachodnich więcej żywności marnowanej jest przez konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują, że żywność marnuje się głównie przez branżę spożywczą.

Marnowanie żywności ma wiele skutków społecznych:

  • jest nieetyczne ze względu na głód panujący w różnych zakątkach świata;
  • generuje zwiększoną konsumpcję, która wpływa na wzrost cen żywności; z kolei wzrost cen powoduje, że nie wszystkich stać na zakup pełnowartościowych produktów spożywczych;

Nie wykorzystując jedzenia, marnujemy dużo więcej niż tylko jedzenie:

  • do produkcji żywności zużywane są ogromne ilości wody – do wyprodukowania 1 tony ziemniaków potrzeba 300 ton wody, produkcja 1 tony wołowiny wymaga zużycia 30 000 ton wody; w Europie 24% dostępnej wody jest przeznaczone dla rolnictwa;
  • produkcja żywności wiąże się również z dużym zużyciem energii w postaci paliw – na wyprodukowanie 1 kcal żywności zużywa się 10 kcal z paliw;

W czasie produkcji żywności dochodzi do zanieczyszczenia środowiska:

  • około 20% gazów cieplarnianych powstaje w wyniku przetwarzania, transportu oraz przechowywania żywności;
  • w Wielkiej Brytanii ponad 25 % żywności, która trafia na śmietnik jest wciąż nie rozpoczęta i w opakowaniu; do koszy trafia więcej żywności niż opakowań;
  • metan powstający w czasie gnicia żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla. 

W Europie podejmuje się różne próby przeciwdziałania marnowaniu żywności:

  • W 2015 roku ogłoszono, że według najnowszych badań, Duńczycy przez ostatnie 5 lat zredukowali ilość marnowanej żywności o 25%, udało się to osiągnąć głównie dzięki zmianie polityki supermarketów względem żywności, której w niedługim czasie skończy się okres przydatności do spożycia;
  • W maju 2015 we Francji została przegłosowana ustawa, która zobowiązuje supermarkety do przekazywania żywości organizacjom charytatywnym:
  • W czerwcu 2015 w Polsce został złożony wniosek ustawy o nie marnowaniu żywności; ustawa nakazuje supermarketom przekazywać żywność organizacjom charytatywnym.

Obejrzeli również krótki film pt.:"Zanim wyrzucisz żywność, POMYŚL!"

10
Dodaj Komentarz
  • 14
  • 21
  • 19
Komentarze