04.12.2013

Nie tylko uczniowie z „Trójki” promują zdrowy styl życia

Działania w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie

Nasza szkoła po wieloletnich doświadczeniach w realizacji projektów związanych z promowaniem zdrowia w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie podjęła nowe wyzwanie. Dotychczas celem naszych projektów była społeczność szkolna, czyli uczniowie, ich rodzice, pracownicy i środowisko lokalne. W 2011 roku otrzymaliśmy propozycje przystąpienia do realizacji pilotażowego projektu „Promocja zdrowia pracowników w szkołach promujących zdrowie”. Grono pedagogiczne oraz pracownicy pozytywnie zaakceptowali zgłoszenie udziału w tym projekcie. Projekt działa pod patronatem Ośrodka Rozwoju Edukacji oraz Zakładu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i uczestniczy w jego realizacji 21 szkół z całej Polski. Po przeprowadzeniu diagnozy stanu wyjściowego uznaliśmy, że naszym priorytetem jest zwiększenie aktywności fizycznej wszystkich pracowników szkoły oraz zmiana w nawykach żywieniowych. W obszarze aktywności zorganizowaliśmy szkolenie z zakresu techniki nordic walking, dzięki temu została przeszkolona część naszych pracowników, którzy zorganizowali się w grupę uprawiającą tę ciekawą formę rekreacyjną. Nordic walking jest propozycją dla osób, które do tej pory nie miały doświadczenia z uprawianiem aktywności fizycznej, chcą zacząć dbać o swoje zdrowie i formę. Nordic walking jest polecany jako forma rekreacji odpowiednia dla osób w każdym wieku i każdym poziomie sprawności. Dodatkowym efektem tych naszych wycieczek pieszych ( trasa 10 km) jest to, że do naszej grupy przyłączały się inne osoby, które do tej pory miały ochotę, lecz nie miały z kim chodzić aktywnie. W roku szkolnym 2013/ 2014 nadal rozwijamy nasza aktywność fizyczną, wprowadzamy spływy kajakowe- jeden odbył się we wrześniu 2013 przepiękną trasą Pisy Warmińskiej, planujemy wycieczki rowerowe i wyjazdy na basen. Takie grupowe uprawianie aktywności sprzyja podtrzymywaniu sprawności fizycznej, buduje koleżeńskie, mniej formalne relacje między wszystkimi pracownikami, sprzyja odpoczynkowi od obowiązków zawodowych i domowych. Zaczęliśmy zwracać uwagę na sposób naszego odżywiania, racjonalne dobieranie produktów spożywczych, unikanie produktów przetworzonych i kalorycznych. Projekt będzie realizowany do mają 2015 roku, jednak nawyki pozostaną, mamy nadzieję!!!

copy2_of_Beztytuu.png

Beztytuu1.png

3.png

4.png

6
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 8
  • 2
Komentarze