11.05.2018

Jajka-skarbnica witamin.

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują,że nie tylko możemy je jeść ze smakiem, ale wręcz powinniśmy, bo są bardzo zdrowe. Oczywiście wszystko z umiarem.

Jajka

Jajko - właściwości lecznicze i witaminy

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforupotasusoduwapniażelazamagnezumiedzicynkuselenu



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html

Nasza propozycja zdrowej przekąski

img

Myszki z jajek

img

 Zdrową przekaskę przygotowały przedszkolaki

5
Dodaj Komentarz
  • 28
  • 27
  • 19
Komentarze