Jajka-skarbnica witamin.
Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują,że nie tylko możemy je jeść ze smakiem, ale wręcz powinniśmy, bo są bardzo zdrowe. Oczywiście wszystko z umiarem.
Jajko - właściwości lecznicze i witaminy
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
Nasza propozycja zdrowej przekąski
Myszki z jajek
Zdrową przekaskę przygotowały przedszkolaki
Smakowicie wyglądają te myszki, aż szkoda je zjeść 😉
Super przedszkolaki!
Brawo, napewno były pyszne 😋
Świetne myszki;-) Brawo WY!
Rankiem wpadamy i głosik sympatii zostawiamy.
Brawo przedszkolaki.