06.05.2021

Zdrowe Witaminki

Czyli wpływ tego co jesz, na twoje zdrowie.

Żeby zdrowo żyć, trzeba zdrowo jeść.

Dzięki temu będziesz mieć siłę do zabawy, nauki i pracy.

img

 

Staraj się urozmaicać wszystkie posiłki, które jesz każdego dnia. Pamiętaj, aby dostarczać swojemu organizmowi dużo witamin i składników mineralnych. 

Witaminy - to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy stanowią niezbędny skłądnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego żródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm.

Witamyni oznaczamy literami alfabetu: A,B,C,D,E,F,K...

img

Najlepiej spożywać witaminy w ich naturalnej postaci- jedząc warzywa i owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.

Wiatminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach ( witaminy A, D,E,K) i rozpuszczalne w wodzie ( witamina C oraz witaminy z grupy B). Rozpuszczalne w tłuszczach są odkłądane w tkance tłuszczowej i w wątrobie i są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania). Najmniej strat odbywa się podczas gotowania na parze. Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo - wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Pamiętaj, każdy owoc czy warzywo tzreba dokładnie umyć przed zjedzeniem !

Większości witamin organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalany jest z moczem i potem. Dlatego trzeba je stale uzupełniać urozmaiconą dietą w owoce i warzywa. 

Ciekawostki....

Czy wiesz, że pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo " witamina" (z łacińskiego "vita" - życie i "amina" - witamina B1 zawiera grupę aminową).

 

Czy wiesz, że Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Świeże jabłka zawierają witaminę C, większość witamin ( z grupy B,A,E,D,K) oraz beta-karoten, minerały, a także dużą ilość błonnika roślinnego. Jedzone na surowo mają niską zawartość cukru, zatem są polecane osobom chorym na cukrzycę. 

2
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 8
  • 14
Komentarze