11.05.2020

Wiosenne nowalijki...

NOWALIJKI to pierwsze młode warzywa, które zaczynają nas kusić swoim wyglądem i zapachem.

img

Zaliczamy do nich: koperek, rzeżuchę, rzodkiewkę, szczypiorek, pomidory, ogórki, sałatę, kapustę, młode marchewki...

Do połowy maja spożywamy głównie nowalijki szklarniowe,

czyli warzywa rosnące w szklarniach, gdzie zapewnia się im odpowiednie warunki do wzrostu oraz wpomaga ich przyrost w postaci nawozów i stymulatorów wzrostu.

Kupując nowalijki należy pamiętać o kilku ważnych sprawach. Nie traktujmy ich jako główne źródło witamin, lecz jako atrakcyjne urozmaicenie posiłków.

Wybierajmy tylko warzywa zdrowe, z gładką skórką, bez pleśni i śladów gnicia. Podobna zasada dotyczy liści - nie powinny mieć przebarwień. Żółte zabarwienie liści może świadczyć o przenawożeniu.

0
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 6
  • 5