07.03.2024

Nie marnuj żywności. Zapraszamy do ziemniaczanego królestwa!!

Kopytka to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. Kluski mogą występować w różnych wariantach, a ich sprężystość i ziemniaczany smak zachwycają.

Ziemniaki są podstawą kopytek !!!!!!!!

img

Wybierajcie ziemniaki z optymalną ilością skrobii.

Wyróżniamy typy A,B,C.

Typ A zawiera najmniej skrobi są to tzw. ziemniaki sałatkowe,

Typ B to ziemniaki ogóloużytkowe,

Typ C mączyste i to właśnie ich używajcie do kopytek i klusek.

Taki rodzaj kartofli sprawi, że ciasto będzie dobre.

Wybierzcie ziemniaki z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnujcie, ile mąki wsypujecie do ciasta. Najważniejsze są proporcje. :)

imgimg

Jak przygotować kopytka?

1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę,

2. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę pszenną,

3. Zmieszaj składniki i rozpocznij wyrabianie ciasta (masa nie powinna zawierać żadnych grudek),

4. Podziel ciasto i zwijaj w podłużne paski, ucinaj kopytka o długości ok.2 centymetrów,

5. Zagotuj wodę w garnku, osól i wrzucaj małe ilości przygotowanych kopytek,

6. Gdy kopytka wypłyną na wierzch odczekaj około 1,5 minuty i ostrożnie odcedź.

 

Teraz możesz zajadać się pysznymi domowymi kopytkami.

Smacznego :)

img

0
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 2
  • 9