Nie marnuj żywności. Zapraszamy do ziemniaczanego królestwa!!
Kopytka to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. Kluski mogą występować w różnych wariantach, a ich sprężystość i ziemniaczany smak zachwycają.
Ziemniaki są podstawą kopytek !!!!!!!!
Wybierajcie ziemniaki z optymalną ilością skrobii.
Wyróżniamy typy A,B,C.
Typ A zawiera najmniej skrobi są to tzw. ziemniaki sałatkowe,
Typ B to ziemniaki ogóloużytkowe,
Typ C mączyste i to właśnie ich używajcie do kopytek i klusek.
Taki rodzaj kartofli sprawi, że ciasto będzie dobre.
Wybierzcie ziemniaki z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnujcie, ile mąki wsypujecie do ciasta. Najważniejsze są proporcje. :)
Jak przygotować kopytka?
1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę,
2. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę pszenną,
3. Zmieszaj składniki i rozpocznij wyrabianie ciasta (masa nie powinna zawierać żadnych grudek),
4. Podziel ciasto i zwijaj w podłużne paski, ucinaj kopytka o długości ok.2 centymetrów,
5. Zagotuj wodę w garnku, osól i wrzucaj małe ilości przygotowanych kopytek,
6. Gdy kopytka wypłyną na wierzch odczekaj około 1,5 minuty i ostrożnie odcedź.
Teraz możesz zajadać się pysznymi domowymi kopytkami.
Smacznego :)