01.02.2024

Jak wykorzystać warzywa z rosołu ?

Najwięcej jedzenia trafia do kosza w gastronomii i handlu, ale marnotrawstwo występuje także na co dzień w naszych domach. Unikając tego, nie tylko przysłużysz się planecie, lecz także podreperujesz domowy budżet. Zobacz, jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia.

Krokiety z jarzyn z rosołu

składniki:

* ugotowane warzywa: marchew, seler, pietruszka- wykorzystaj te z roołu,

* ugotowane ziemniaki - mogą być z poprzedniego dnia,

* przyprawy,

* jajko,

* bułka tarta, olej,

* mąka pszennna. 

Przygotowanie: 

1. Zmielić lub zetrzeć na tarce warzywa,

2.Do warzyw dodać jajko, przyprawy odrobinę mąki- tak, aby dało się zagnieśc elastyczną masę,

3. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju do zarumienienia. 

Koniecznie wypróbujcie :) 

img

0
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 5
  • 3