Jak wykorzystać warzywa z rosołu ?
Najwięcej jedzenia trafia do kosza w gastronomii i handlu, ale marnotrawstwo występuje także na co dzień w naszych domach. Unikając tego, nie tylko przysłużysz się planecie, lecz także podreperujesz domowy budżet. Zobacz, jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia.
Krokiety z jarzyn z rosołu
składniki:
* ugotowane warzywa: marchew, seler, pietruszka- wykorzystaj te z roołu,
* ugotowane ziemniaki - mogą być z poprzedniego dnia,
* przyprawy,
* jajko,
* bułka tarta, olej,
* mąka pszennna.
Przygotowanie:
1. Zmielić lub zetrzeć na tarce warzywa,
2.Do warzyw dodać jajko, przyprawy odrobinę mąki- tak, aby dało się zagnieśc elastyczną masę,
3. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju do zarumienienia.
Koniecznie wypróbujcie :)