23.02.2024

Dzień przedsiębiorczości oraz promowania zdrowych nawyków żywieniowych.

W dniu 23.02. 2024r. obchodziliśmy "dzień TOSTA". Uczestniczyli w nim wszyscy uczniowie naszej społeczności szkolnej, również najmłodsi z oddziału przedszkolnego.

 

img

PRZYGOTOWANIA PODZILEILIŚMY NA 4 ETAPY:

 

 I. ETAP- ZROBILIŚMY ZAKUPY:

 

* PIECZYWO TOSTOWE (PRZENNE, MAŚLANE) CHLEBY RAZOWE,  CHLEBY Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA,

* WĘDLINĘ,

* SERY (MOZZARELLA ORAZ ŻÓŁTE),

* WARZYWA (POMIDORY, OGÓRKI, CEBULKĘ, SZPINAK, PAPRYKĘ, PIETRUSZKĘ),

 

II. ETAP- PRZYGOTOWALIŚMY MIEJCE PRACY ORAZ SPRZEDAŻY:

 

PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PRACY PAMIĘTALIŚMY O DOKŁADNYM UMYCIU RĄK.

* PRACE OBEJMOWAŁY: KROJENIE, TARCIE, PRZYGOTOWANIE TOSTERÓW DO WYPIEKÓW, TALERZY, CIEPŁEJ HERBATY.

 

III. ETAP- PRZYGOTOWANIE I SPRZEDAŻ TOSTÓW:

 

(UCZNIOWIE ZADBALI O HIGIENĘ PODCZAS PRZYGOTOWANIA TOSTÓW, ZAKŁADALI REKAWICZKI ORAZ Z UŚMIECHEM NA TWARZY DOPYTAYWALI O SKŁADNIKI, KTÓRE MIAŁY SIE NIM ZNALEŻĆ).

 

CENA NIE BYŁA WYGÓROWANA,, ZACHĘCAŁA DO ZAKUPU:

TOST+ PORCJA WARZYW + HERBATA= 2 ZŁOTE

 

IV ETAP- NAJPRZYJEMNIEJSZY, ZAJADANIE SIĘ ŚWIEŻO WYPIECZONYM TOSTEM.

 

img

 

5
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 9
  • 5
Komentarze