28.09.2023

Od ziarenka do bochenka

Oszczędzamy i szanujemy chleb

Sposób powstawania chleba jest jednym z tematów realizowanych w klasie trzeciej. Uczniowie poznają wówczas rodzaje zbóż oraz produkty z nich wytwarzane. Podsumowaniem tych zajęć była wycieczka do Piekarni PSS Społem w Górze, na którą udali się w dniu 28 września uczniowie klasy III b.  Dzięki pracownikom piekarni trzecioklasiści obejrzeli maszyny do wyrobu ciasta chlebowego. Duże wrażenie wywarł na nich ogromny piec do wypiekania pieczywa. Mieli oni też możliwość zapoznania się z kolejnymi etapami wypieku chleba. Oprowadzający umożliwili dzieciom zrobienie własnych bułeczek z ulubioną posypką. Wycieczka ta była doskonałym sposobem na poznanie zawodu piekarza. W całej piekarni rozchodził  się cudowny zapach pieczywa co sprawiło, że dzieci z wielkim apetytem zjadły świeżo upieczony chleb i bułeczki. Dziękujemy serdecznie kierownikowi p. Weronice Zając za umożliwienie poznania piekarni, a pracownikom za profesjonalne przekazanie wiedzy na temat – Od ziarenka do bochenka

img

14
Dodaj Komentarz
  • 16
  • 7
  • 0
Komentarze