11.11.2017

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

nasze wspólne klasowe zdrowe śniadanko

8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
i Gotowania – nasze wspólne klasowe zdrowe śniadanko

 

 Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Co roku w Europie liczba dzieci z nadwagą rośnie o 400 tysięcy. Jest to wyjątkowo niepokojące zjawisko, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.

Nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na późniejszy styl życia. Można zatem założyć, że dzieci, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania utworzono również stronę internetową adresowaną do dzieci: http://eu.mini-chefs.eu. Znajduje się tam europejskie forum poświęcone zdrowemu jedzeniu i gotowaniu, a także interaktywna gra kucharska. Strona dostępna jest w dwunastu językach.

Więcej informacji o Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania:
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/events/minichefs_en.htm

Dziękujemy klasom piątym, za taką inicjatywę.

W szkole można było też kupić sobie zdrowy koktajl owocowy.

Nasza Zosia zadbała o to, żeby nikt nie był głodny i zrobiła duuuuużą kanapkę.

img

img

img

img

 

0
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 13
  • 4