Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
nasze wspólne klasowe zdrowe śniadanko
8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia |
Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Co roku w Europie liczba dzieci z nadwagą rośnie o 400 tysięcy. Jest to wyjątkowo niepokojące zjawisko, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na późniejszy styl życia. Można zatem założyć, że dzieci, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia. Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania utworzono również stronę internetową adresowaną do dzieci: http://eu.mini-chefs.eu. Znajduje się tam europejskie forum poświęcone zdrowemu jedzeniu i gotowaniu, a także interaktywna gra kucharska. Strona dostępna jest w dwunastu językach. Więcej informacji o Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania: |
Dziękujemy klasom piątym, za taką inicjatywę.
W szkole można było też kupić sobie zdrowy koktajl owocowy.
Nasza Zosia zadbała o to, żeby nikt nie był głodny i zrobiła duuuuużą kanapkę.