25.05.2021

Pyszne i kolorowe, ale czy zawsze zdrowe?

Warzywa na naszych talerzach. Sposób w jaki się odżywiamy, ma wpływ na nasz organizm. Zdrowa dieta sprawia, że mamy dużo energii, lepiej śpimy, sprawnie myślimy, mamy dobre samopoczucie. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy zwracać uwagę na to, aby spożywane przez nas posiłki zawierały odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy pełnią funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywać witaminy w ich naturalnej postaci np. jedząc warzywa. Warzywa możemy uprawiać w ogrodzie, jak i w domu, np. w doniczkach na parapecie lub na balkonie. W domowych warunkach z powodzeniem wyhodujesz, np. sałatę, ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, cebulę, pietruszkę, pomidory, rukolę. Są to warzywa, które można dodawać do wszystkich posiłków – śniadań, obiadów, kolacji, a także podwieczorków.

0
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 6
  • 9