04.04.2017

Święto dziś...

Marchewki mamy😄

 

       Skąd się wzięła marchewka?       

 

  Marchewka przywędrowała do Polski

najprawdopodobniej z Chin.

Jej poprzedniczki miały kolor:

czerwony, fioletowy lub różowy, omszone liście i nieciekawy smak. 

Obecnie znana nam odmiana marchewki

powstała w Holandii, a stamtąd przywędrowała do Polski.Marchew, Marchewka, Marchewki, Marchwie

Marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw. Zawiera ona w sobie witaminę A, która odpowiada za wzrost u dzieci, a dodatkowo witaminy z grupy B, wit. C, E, K i PP. Jest smaczna, zdrowa, łatwo dostępna i tania. Ma same zalety!

 

Marchew, Marchewka, Pokrojona

 

 

 8 powodów, dla których warto jeść marchewkę jak najczęściej:

 

  1. Beta-karoten
    Marchew jest bogatym źródłem tego silnego przeciwutleniacza, który, poza innymi wieloma zaletami, ma jedną szczególnie istotną zwłaszcza dla kobiet i dzieci – w organizmie zamienia się w witaminę A, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, a dzieciom pomaga rosnąć. Beta-karoten korzystnie działa na wzrok, dlatego jeśli pracujesz przed komputerem, chrup marchew!
  2. Trawienie
    Marchew zwiększa produkcję śliny i dostarcza niezbędnych minerałów, witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Jedząc marchewkę regularnie, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym.
  3. Błonnik
    Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
  4. Obniżanie poziomu złego cholesterolu
    Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi.
  5. Wzmocnienie organizmu
    Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
  6. Wpływa na zęby
    Marchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy.
  7. Goi rany
    Surowa lub starta marchewka może być używana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń i stanów zapalnych.
  8. Składniki odżywcze
    Marchewka wspomaga oczy, włosy, paznokcie i wiele więcej! Składniki odżywcze zawarte w marchewce mogą poprawić zdrowie oczu, skóry, włosów, paznokci to nie tylko wspomagając detoksykację systemu, ale i budując nowe komórki!

 

Marchew, Blaty Marchewka, Warzyw, Zdrowe

Ciekawostki:

W Portugalii z marchewki robi się dżemy i jest tam uznawana za owoc, marchewka ma ponad 100 odmian i nie każda jest pomarańczowa. Występują także w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.

 Najprostrzy przepis...

SURÓWKA Z MARCHEWKI I jabłek

SKŁADNIKI:

4 marchewki
2 jabłka

cytryna

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj marchewki i jabłka, obierz je. Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłka na tarce z grubszymi oczkami.

3. Wyciśnij sok z całej cytryny i wlej go do miski ze startymi jabłkami i marchewkami. Dokładnie wymieszaj. I ....SMACZNEGO!!!

Marchew, Żywność, Roślin, Żniwa, Zdrowy

 

35
Dodaj Komentarz
  • 23
  • 18
  • 7
Komentarze