12.04.2017

Skąd się bierze czekolada? Słodka, pyszna i pachnąca...

12 kwietnia Międzynarodowym Dniem Czekolady

12 kwietnia świętujemy Międzynarodowy Dzień Czekolady.

  Czekolada zawiera kakao bogate w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze, dodaje nam energii i pozytywnie działa również stosowana zewnętrznie.

Podstawowymi składnikami czekolady jest masło kakaowe i miazga kakaowa(oprócz białej czekolady, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe).

Czekolada, Orzechy, Czepiać Się

Może być gorzka, mleczna, Znalezione obrazy dla zapytania darmowe obrazy czekolady

biała, deserowa, napowietrzana, nadziewana

pysznymi masami. Z orzechami,

rodzynkami, pomarańczą...

 

 

Witaminy, które występują w czekoladzie:

 

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok

 

  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę

 

  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek

 

  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych

 

  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy

 

  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego

 

  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega niedokrwistości.                                                                                                         Najzdrowsza jest gorzka czekolada, gdyż zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao   i masło kakaowe. 

 

 

Deser, Żywności, Glazura, Sweet

Trzeba pamiętać, że czekolada jest produktem kalorycznym i dlatego należy spożywać ją w umiarkownych ilościach.

Podobny obrazPodobny obraz

 

 

źródło: https://pixabay.com

33
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 11
  • 9
Komentarze