Jednokolorowe, zdrowe sałatki warzywne i owocowe
Uczniowie kl. 3a w tym roku szkolnym biorą udział w projekcie e-Twinnig „Inspiracje owocowo – warzywne”. Jednym z zadań projektowych było wykonanie sałatki owocowej lub warzywnej, która miała składać się z czerwonych składników.
Dzieci przygotowały się do tego zadania bardzo solidnie. Praca przebiegała w grupach, w których wcześniej ustalono rodzaj sałatki, a także podzielono się składnikami. Każde dziecko przyniosło z domu potrzebne akcesoria oraz ulubione czerwone owoce i warzywa. Po zapoznaniu się z zasadami higieny i bezpieczeństwa pracy, umyły ręce, a następnie przystąpiły do przygotowania swoich stanowisk roboczych. Gdy wszystko było gotowe zabrały się za obieranie i krojenie składników, co sprawiło im trochę trudności, ale i nie lada przyjemność.
Robienie sałatek było wielką frajdą i zabawą. Wszyscy poczuli się prawdziwymi kucharzami. Po skończonej pracy odbyła się w klasie pyszna uczta. Było smacznie i zdrowo.
Każdy wie, jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. Wszyscy uczniowie z kl. 3a zachęcają do częstego sięgania po takie zdrowe przekąski.