ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY!!!
12 kwietnia Światowym Dniem Czekolady.
Warto w ten dzień sięgnąć po nią i osłodzić sobie obchodzony Światowy Dzień Czekolady.
Zanim czekolada stała się wytworem cukierniczej wyobraźni, jeszcze na początku XIX wieku serwowana była głównie jako napój. Z czekoladowych bloków odłamywało się niewielkie fragmenty, topiło je z dodatkiem cukru i żółtek jaj.
Wszystko dzięki nasionom kakaowca, podstawowego składnika czekolady, które zawierają bogaty skład biochemiczny. Znajduje się w nich: wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy z grupy A, E i B
Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości.
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada, choć nie każdemu taka smakuje.
Musze sobie kupić czekoladę.
w słodki dzień pozdrawiamy i głosik zostawiamy!
W słodki dzień pozdrawiamy i głosik zostawiamy!
Tak mi też
mi też
Mhhhh..... ale sie slodko zrobilo.