11.04.2013

ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY!!!

12 kwietnia Światowym Dniem Czekolady.

Warto w ten dzień sięgnąć po nią i osłodzić sobie obchodzony  Światowy Dzień Czekolady.

 

 

Zanim czekolada stała się wytworem cukierniczej wyobraźni, jeszcze na początku XIX wieku serwowana była głównie jako napój. Z czekoladowych bloków odłamywało się niewielkie fragmenty, topiło je z dodatkiem cukru i żółtek jaj.

 

 

Wszystko dzięki nasionom kakaowca, podstawowego składnika czekolady, które zawierają bogaty skład biochemiczny. Znajduje się w nich: wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy z grupy A, E i B

 

 

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości.

 

 

Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada, choć nie każdemu taka smakuje.

 

6
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 1
  • 10
Komentarze